318348
Book
In basket
Japońska kultura kulinarna / Iwona Kordzińska-Nawrocka. - Wydanie 2. - Warszawa : wydawca i dystrybutor Polska Fundacja Japonistyczna, copyright © 2018. - 278 stron : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
(Biblioteka Fundacji imienia Takashimy)
W kuchni japońskiej odpowiednia prezentacja i oprawa potraw odgrywa szczególną rolę, jedzenie bowiem jest dla Japończyków doświadczeniem nie tylko kulinarnym, lecz także estetycznym. Przysłowie mówi, że japońska kultura kulinarna jest "smakiem kształtów" (katachi no aji), gdzie kolor, forma i sposób podania potraw są równie ważne jak odbiór smakowy. Kompozycje dań japońskich (moritsuke) to niemal artystyczne impresje, przywodzące na myśl minimalizm ekspresji w malarstwie tuszowym sumie, w którym rolę równorzędną do obrazów odgrywa pusta przestrzeń. Na naszym rynku wydawniczym nareszcie pojawiała się książka o kulturze kulinarnej Japonii, wnikliwie przedstawionej na szerokim tle kulturowym. Autorka, japonistka, z pasją opowiada nie tylko o mniej lub bardziej znanych w Polsce potrawach współczesnej kuchni Japończyka (np. sushi), lecz także o historii zwyczajów żywieniowych, a więc o kuchni arystokracji dworskiej, o kuchni samurajów, o kuchni mieszczan z Edo. Dowiadujemy się, jakie miejsce w dziejach Japonii zajmowały ryż i soja, ryby i mięso, sake, piwo oraz zielona herbata. Dowiemy się, na czym polega kuchnia odświętna, tak trwale wpisana w tradycyjne obrzędy japońskie.
Availability:
There are copies available to loan: sygn. C 641.5 (nr inw. 180380) (1 egz.)
Notes:
General note
Na stronie tytułowej: Japonica.
Bibliography, etc. note
Bibliografia na stronach 270-273. Indeks.
Funding information note
Publikacja dofinansowana przez Fundację im. Takashimy
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again