Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Dostępność
dostępne
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (Kościuszki 6)
(1)
Filia nr 8 (Walecznych 20)
(1)
Autor
Chavez Amy
(1)
Czwojdrak Aleksandra
(1)
Skucińska Anna
(1)
Von Bremzen Anya (1963- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2025
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(2)
Temat
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Kuchnia narodowa
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnie świata
(1)
Kultura stołu
(1)
Nowoczesność
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Produkt regionalny
(1)
Przemijanie
(1)
Relacje międzyludzkie
(1)
Rodzina
(1)
Społeczności lokalne
(1)
Tradycja
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Życie codzienne
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Japonia
(1)
Neapol (Włochy)
(1)
Oaxaca (Meksyk)
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Sewilla (Hiszpania)
(1)
Shiraishi (Japonia ; wyspa)
(1)
Stambuł (Turcja)
(1)
Tokio (Japonia)
(1)
Gatunek
Reportaż
(2)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Historia
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Zatrzymać to, co ulotne. Zapiski z Japonii. Na maleńkiej japońskiej wyspie Shiraishi, otoczonej wodami Morza Wewnętrznego, Amy Chavez spędziła lata, wsłuchując się w historie mieszkańców i dokumentując świat stopniowo odchodzący w zapomnienie. Z przeprowadzonych rozmów wyłania się galeria ponad trzydziestu niezwykłych postaci. Poznajemy między innymi Hiro, ostatniego z łowców ośmiornic, Wdowę Fugu, której mąż zmarł po spożyciu trującej ryby, czy Byłego Naczelnika Poczty wracającego pamięcią do nocnych przepraw przez góry, by dostarczyć pilny telegram. Ich opowieści o codziennym życiu na wyspie oraz miejscowych tradycjach, wspomnienia z wojny i ze złotych lat turystycznego rozkwitu przeplatają się z relacjami o powszechnych problemach współczesności. Najdotkliwsze z nich to podupadająca lokalna gospodarka i starzejąca się społeczność, która z każdym rokiem maleje. "Wdowa, Kapłan i Łowca Ośmiornic" to nakreślony z czułością obraz rodziny, ludzkiej wytrwałości i przemijania. To także intymny portret Japonii w przełomowym momencie, gdy stary świat ustępuje nowemu, a zarazem apel o ocalenie tej wyjątkowej wyspiarskiej społeczności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W_184536 (nr inw. 184536) (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Seria ze Smakiem)
Wszyscy mamy jakieś wyobrażenia o jedzeniu francuskim, japońskim czy meksykańskim. Skąd jednak wzięły się te przekonania? Co decyduje o tym, że danie staje się „narodowe”? Anya von Bremzen wyrusza na poszukiwanie prawdy ukrytej za popularnym frazesem: „jesteśmy tym, co jemy”. Wyprawę rozpoczyna w Paryżu, gdzie zgłębia znaczenie wyrafinowanego smaku kuchni francuskiej. W Neapolu przygląda się mitom narosłym wokół pizzy oraz włoskiej duszy. Podczas dalszej podróży odkrywa tajemnice ramenu, zanurza się w tradycji hiszpańskich tapas i poznaje przepisy na mole, będące urzeczywistnieniem meksykańskiej różnorodności kulturowej. W Stambule bada kulinarne dziedzictwo dawnego imperium osmańskiego, by skończyć podróż w Queens, gdzie przyrządza ukraiński barszcz, symbolizujący bogactwo kulinarnych tradycji i tożsamości. W "Kuchni narodowej" von Bremzen przygląda się najbardziej fascynującym i sztandarowym kulturom kulinarnym świata, po mistrzowsku splatając smaki, historię i politykę. Rozmawia z mistrzami kuchni, zagląda do garnków gospodyniom domowym i odwiedza lokalne sklepy oraz targowiska. Ta podróż pozwala dostrzec, jak naród tworzy swoją kuchnię i jak kuchnia tworzy naród.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (nr inw. 38450) (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej