Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (Kościuszki 6)
(1)
Autor
Jo Kyung Ran (1969- )
(1)
Rynarzewska Ewa
(1)
Rok wydania
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura koreańska
(1)
Temat
Gotowanie
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Kobieta
(1)
Miłość
(1)
Zdrada
(1)
Gatunek
Powieść
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
"Smak języka" to intymna historia kobiety ogarniętej pasją gotowania. Chŏng Chi-wŏn jest ufna i lojalna. Marzy o pięknym życiu, które będzie dzieliła w przyszłości z mężem. Kiedy jej mężczyzna odchodzi do innej kobiety, nie potrafi pogodzić się z odrzuceniem. Traci chęć do gotowania, potrzebę jedzenia, a nawet możliwość odczuwania smaku. Dopiero praca we włoskiej restauracji, w której zaczynała karierę, sprawia, że powoli wraca do życia. Odkrywa na nowo fascynację jedzeniem, które jest źródłem zmysłowej przyjemności. Zaczyna również obmyślać plan kulinarnego uwiedzenia, będącego ostateczną zemstą na kochanku. Jo Kyung-ran należy do grona współczesnych pisarzy południowokoreańskich. Zadebiutowała w 1996 roku opowiadaniem "Francuski optyk", które wygrało doroczny konkurs literacki Donga Ilbo. W tym samym roku jej powieść "Czas pieczenia chleba" otrzymała prestiżową literacką nagrodę Munhakdongne New Writer Award. Zdobyła wiele innych nagród, m.in. Today's Young Artist Award i Contemporary Literature Prize. "Smak języka" to pierwsza książka tej autorki przetłumaczona na język polski.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wm A/Z_12435.A (nr inw. 12435) (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej