Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
Czytelnia (Kościuszki 6)
(1)
Autor
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Kleśta-Nawrocka Aleksandra
(1)
Wielądko Wojciech Wincenty (1749-1822)
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Kuchnia francuska
(1)
Gatunek
Książki kucharskie
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
(Monumenta Poloniae Culinaria = Polskie Zabytki Kulinarne ; t. 3)
Opublikowany w 1783 roku "Kucharz doskonały" to druga wydana drukiem polska książka kucharska. Styl Wojciecha Wielądki i jego opis kuchni różni się bardzo od "Compendium ferculorum", słynnego dzieła Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza rodu Lubomirskich i niedawno odkrytej "Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów", spisanej w latach 80. XVII wieku przez anonimowego kucharza związanego z dworem Radziwiłłów. Książka Wojciecha Wielądki to skrócone i uproszczone tłumaczenie francuskiej "Cuisinière bourgeoise" (Kucharki mieszczańskiej). Piszący głównie dla czytelników szlacheckich Wielądko starał się ukryć ten fakt i oryginalny tytuł zastąpił świetnie brzmiącym "Kucharzem doskonałym". Nowy tytuł docenił Adam Mickiewicz, który powołał się na to dzieło w "Panu Tadeuszu". Wieszcz miał jednak na myśli przepis z wydanego sto lat wcześniej "Compendium ferculorum"... Pozornie prosty i zrozumiały "Kucharz doskonały" kryje w sobie wiele tajemnic. Zapraszamy do lektury i śledzenia perypetii Wojciecha Wielądki: chudego literata, który ułożył użyteczną i bardzo popularną książkę kucharską.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. C 641.5 (nr inw. 169366) (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej