Sorting
Source
Katalog zbiorów
(2)
Form of Work
Książki
(2)
Publikacje naukowe
(1)
Status
available
(2)
Branch
Czytelnia (Kościuszki 6)
(2)
Author
Korybut-Marciniak Maria (1976- )
(2)
Kita Jarosław
(1)
Kita Jarosław (1960- )
(1)
Year
2020 - 2025
(1)
2010 - 2019
(1)
Time Period of Creation
2001-
(1)
Country
Poland
(2)
Language
Polish
(2)
Subject
Życie codzienne
(2)
Kucharstwo
(1)
Kultura stołu
(1)
Mężczyzna
(1)
Polacy
(1)
Przedmioty użytku codziennego
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Subject: time
1801-1900
(1)
Subject: place
Polska
(2)
Genre/Form
Materiały konferencyjne
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Domain
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
2 results Filter
Book
In basket
"Perspektywa stołu" / redakcja naukowa Jarosław Kita, Maria Korybut-Marciniak. - Wydanie I. - Łódź : Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego ; Olsztyn : Instytut Historii UWM, 2023. - 306 stron : faksymilia, fotografie, ilustracje, portrety ; 24 cm.
(Życie Prywatne Polaków w XIX Wieku ; t. 11)
Prezentowany, jedenasty tom z serii Życie prywatne Polaków w XIX wieku, opatrzony podtytułem „Perspektywa stołu”, przenosi uwagę na kulturowe i społeczne kwestie spożywania i jedzenia. Stanowi próbę oglądu życia prywatnego i życia codziennego epoki przez pryzmat praktyk i nawyków żywieniowych oraz szeroko pojętej kultury jedzenia. Analiza życia prywatnego dziewiętnastowiecznych Polaków „z perspektywy stołu” - w kontekście kultury kulinarnej, rytuałów konsumpcyjnych oraz społecznych uwarunkowań wyżywienia nie była do tej pory podejmowana przez badaczy. Zdecydowanie lepiej opracowane są tradycje żywieniowe w epoce nowożytnej (kuchnia staropolska) czy w dobie wieków średnich. Wiek XIX, oglądany przez pryzmat kuchni, wydaje się szczególnie interesujący. Znamionował go szybki rozwój przemysłu i komunikacji (kolej), co dało początek stopniowej niwelacji zjawiska głodu na kontynencie europejskim. Na ziemiach polskich nastąpiło zetknięcie „kuchni polskiej” z „kuchnią zaborców”. Kulturowy i społeczny kontekst wyżywienia odsłania nie tylko warunki życia codziennego, ale stwarza też grunt pod refleksje na temat przemian cywilizacyjnych, gospodarczych i kulturowych społeczeństwa polskiego. Obrazuje procesy i kierunki modernizacji oraz obszary zacofania i środowiska spauperyzowane. „Pogoń za chlebem” była głównym motywem migracji ze wsi do miast. W realiach zaborowych „kultura stołu” może być odczytywana jako kultura „własna” - narodowa i „obca”, przenikająca ze struktur o odmiennej tradycji. Praktyki kulinarne i konwenanse związane ze spożywaniem przynoszą informacje również o mentalności Polaków. Doświadczenia kulinarne podczas podróży, na emigracji czy na zesłaniu, były często ważnym wątkiem literatury wspomnieniowej, dzienników i korespondencji. Tematyka dziewiętnastowiecznej kuchni i kultury przygotowywania oraz spożywania posiłków stwarza wiele możliwości interpretacyjnych i otwiera nowe perspektywy w badaniach nad społeczeństwem polskim w dobie zaborów.
Zawiera:
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. C/Ploc 61 (nr inw. 182094) (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again