Sorting
Source
Katalog zbiorów
(1)
Form of Work
Książki
(1)
Proza
(1)
Status
available
(1)
Branch
Wypożyczalnia Główna (Kościuszki 6)
(1)
Author
Jo Kyung Ran (1969- )
(1)
Rynarzewska Ewa
(1)
Year
2000 - 2009
(1)
Time Period of Creation
2001-
(1)
Country
Poland
(1)
Language
Polish
(1)
Demographic Group
Literatura koreańska
(1)
Subject
Gotowanie
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Kobieta
(1)
Miłość
(1)
Zdrada
(1)
Genre/Form
Powieść
(1)
1 result Filter
Book
In basket
"Smak języka" to intymna historia kobiety ogarniętej pasją gotowania. Chŏng Chi-wŏn jest ufna i lojalna. Marzy o pięknym życiu, które będzie dzieliła w przyszłości z mężem. Kiedy jej mężczyzna odchodzi do innej kobiety, nie potrafi pogodzić się z odrzuceniem. Traci chęć do gotowania, potrzebę jedzenia, a nawet możliwość odczuwania smaku. Dopiero praca we włoskiej restauracji, w której zaczynała karierę, sprawia, że powoli wraca do życia. Odkrywa na nowo fascynację jedzeniem, które jest źródłem zmysłowej przyjemności. Zaczyna również obmyślać plan kulinarnego uwiedzenia, będącego ostateczną zemstą na kochanku. Jo Kyung-ran należy do grona współczesnych pisarzy południowokoreańskich. Zadebiutowała w 1996 roku opowiadaniem "Francuski optyk", które wygrało doroczny konkurs literacki Donga Ilbo. W tym samym roku jej powieść "Czas pieczenia chleba" otrzymała prestiżową literacką nagrodę Munhakdongne New Writer Award. Zdobyła wiele innych nagród, m.in. Today's Young Artist Award i Contemporary Literature Prize. "Smak języka" to pierwsza książka tej autorki przetłumaczona na język polski.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. Wm A/Z_12435.A (nr inw. 12435) (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again