Sorting
Source
Katalog zbiorów
(1)
Form of Work
Książki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Status
available
(1)
unknown
(1)
Branch
Czytelnia (Kościuszki 6)
(1)
Filia nr 2 (Kilińskiego 8a)
(1)
Author
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Year
2020 - 2025
(1)
Time Period of Creation
2001-
(1)
Country
Poland
(1)
Language
Polish
(1)
Subject
Kuchnia polska
(1)
Kultura stołu
(1)
Posiłki (jedzenie)
(1)
Subject: time
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
Subject: place
Polska
(1)
Genre/Form
Wydawnictwa popularne
(1)
Domain
Historia
(1)
Kulinaria
(1)
1 result Filter
Book
In basket
W tej książce znajdziesz mnóstwo smaczków z historii polskiego stołu. Przeczytasz, co jadali królowie, szlachta i chłopi w różnych okresach burzliwych dziejów Polski. Jak zmieniły kuchnię polską czasy zaborów, jak radzono sobie podczas wojen i okupacji, a jak w okresie PRL-u. To niebanalna podróż do spiżarni, piwnic, kuchni, sklepów spożywczych oraz lokali gastronomicznych minionych lat. Poznaj dawne smaki i dowiedz się, czym były naroki, jak smakują chrapy łosia z figatelami i jak zrobić suropiecki. Autor we wciągający, erudycyjny sposób opisuje historię naszej narodowej kuchni. Mnóstwo anegdot i opowieści z dawnych lat sprawia, że książkę czyta się niczym powieść. Zarazem jest to niezwykła i zaskakująca rozmachem próba całościowego spojrzenia na tę historię i jedna z nielicznych prób jej analizy z perspektywy ekonomiczniej i kulturowej [opis wydawcy].
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. C 641.5 (nr inw. 184551) (1 egz.)
All copies are currently unavailable: sygn. 64 (nr inw. 59744)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again