Sorting
Source
Katalog zbiorów
(1)
Form of Work
Książki
(1)
Status
available
(1)
Branch
Wypożyczalnia Główna (Kościuszki 6)
(1)
Author
Burski Ksawery (1938- )
(1)
Year
1990 - 1999
(1)
Country
Poland
(1)
Language
Polish
(1)
Subject
Kuchnia chińska
(1)
1 result Filter
Other collections
In basket
Tradycje i sztuka kulinarna Chin / Ksawery Burski. - Warszawa : Dialog, 1995. - 307, [3] s., [8] s. tabl. : il. ; 21 cm.
(Uroki Orientu)
Symbol UKD (080)
641.5.021:392+395](510)
Kuchnia chińska uznawana jest za jedną z najbogatszych i najwykwintniejszych kuchni świata. To niesamowita fuzja smaków, aromatów, barw i oryginalnych składników, jak ziarna i kłącza lotosu, kwiat jaśminu czy cała feeria warzyw, zarówno świeżych, jak i marynowanych. Trudno jednak mówić o jednej „kuchni chińskiej”, gdy ten ogromny kraj mieści w sobie tradycje kulinarne Shandongu (to trzon kuchni chińskiej), Mongołów, chińskich muzułmanów, miłośników mocnej pikanterii z Syczuanu i Hunanu oraz koneserów łagodnych, „niebiańskich” dań z ryb z Jiangsu. Obok dań mięsnych, rybnych i jarskich znajdziemy multum przekąsek, deserów i pożywnych zup oraz naturalnie wspaniałe herbaty. Niniejsza książka to opowieść o cechach, pochodzeniu i ciekawostkach związanych z kuchniami różnych regionów Chin.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. Wm_104453 (nr inw. 104453) (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again