Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
Czytelnia (Kościuszki 6)
(1)
Autor
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(1)
Rok wydania
1990 - 1999
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Kuchnia polska
(1)
Gatunek
Literatura polska
(1)
1 wynik Filtruj
Pozostałe zbiory
W koszyku
Symbol UKD (080)
641.5.021:821.162.1(091)
Nie bez powodu Norwid sarkał, że bohaterowie "Pana Tadeusza" nic, tylko jedzą, piją i grzyby zbierają. Śniadania, obiady, wieczerze i uczty to wyznaczniki soplicowskiego świata na równi z przechadzkami, łowami na grubego zwierza, a także łowami miłosnymi, a w opisach kulinariów Mickiewicz pozostaje takim samym mistrzem detalu jak w opisach miejsc i osób. Niniejsza książka zbiera porozrzucane w poemacie informacje i przekłada je na dzisiejsze upodobania kulinarne i zwyczaje kuchenne. Odtwarza smaki i zapachy minionego, zmitologizowanego świata. To przecież i nasz świat.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Csp 64 (nr inw. 117534) (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej