322155
Book
In basket
Autor bestsellerowych "Italii na talerzu" i "Francji na talerzu" powraca z nową książką! Wraz z François-Régisem Gaudrym, jedną z najjaśniejszych gwiazd francuskiej kuchni, odkryj kulinarną stolicę świata – Paryż. Gdzie paryżanie najchętniej przychodzą rano po bagietkę? Dlaczego barman to paryski zawód? Jaki jest właściwy sposób zamawiania kawy? Czy frytki tak naprawdę zostały wynalezione w Paryżu? W czym tkwi sekret paryskiej zupy cebulowej? Ile hektolitrów wina wypijają każdego roku mieszkańcy Paryża? • 255 miejsc, osób i wydarzeń, które ukształtowały paryską kuchnię • 88 przepisów na paryskie klasyki: croque-monsieur, naleśniki paryskie, makaroniki • 2 050 adresów do odwiedzenia – od street foodu przez niewielkie knajpki po luksusowe restauracje • mnóstwo map, ilustracji i smakowitych ciekawostek. Zobacz Paryż oczami specjalisty od francuskiej kuchni! Udaj się do kultowych miejsc, w których jadali Coco Chanel, Aleksander Dumas, Marcel Proust. Poczuj klimat paryskiego bistro, wybierz się na kulinarną wycieczkę po wieży Eiffla i rozsmakuj się we francuskich klasykach! Prawdziwa Biblia francuskiego smaku. Wszystko, co powinieneś wiedzieć, zanim odwiedzisz stolicę Francji.
Availability:
There are copies available to loan: sygn. C 64 (nr inw. 183439) (1 egz.)
Notes:
Inny tyt: On va déguster Paris, 2022
Tyt. okł.: Paryż na talerzu : przewodnik po światowej stolicy dobrego smaku
Bibliography, etc. note
Bibliografia na stronie 445. Indeksy.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again