322127
Book
In basket
Droga przez mąkę czyli Literatura dla kucharek / Łukasz Modelski ; ilustracje Zofia Różycka. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo Znak, 2019. - 572, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Biblia smakoszy i erudytów, czyli rozmowy o literaturze i kuchni. Co jada szatan u Bułhakowa? Jak gotuje Julian Barnes? Czy przy politycznych dysputach lepiej sprawdza się piwo smichovskie Jaroslava Haška, a może czerwone wino Rolanda Barthes’a? Upodobania kulinarne tajnych agentów, zarówno u Iana Fleminga, jak i Umberto Eco, mogą zadziwić. Za to postacie Hrabala hołdują raczej tradycyjnym przysmakom. Ernest Hemingway i Francis Scott Fitzgerald dzielą się pulardą z truflami, Charles Dickens je ostrygi od ulicznego sprzedawcy, a Miguel de Cervantes i Jan Potocki wspólnie podziwiają kastylijskie duszone mięso z warzywami. Po siedmiu latach prowadzenia kultowej „Drogi przez mąkę”, Łukasz Modelski wybrał 50 najbardziej literackich spośród przeprowadzonych rozmów, nadając nowy sens pojęciu „literatura dla kucharek". Na końcu każdej z nich znaleźć można przepis na najważniejsze z omawianych dań.
Availability:
There are copies available to loan: sygn. W_174176 (nr inw. 174176) (1 egz.)
Notes:
General note
Książka jest zapisem rozmów przeprowadzonych przez autora na antenie Programu 2 Polskiego Radia.
Bibliography, etc. note
Spis cytowanych przekładów na stronach 559-565. Indeksy.
Additional physical form available note
E-book dostępny na woblink.com.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again