322216
Książka
W koszyku
(Monumenta Poloniae Culinaria = Polskie Zabytki Kulinarne ; t. 3)
Opublikowany w 1783 roku "Kucharz doskonały" to druga wydana drukiem polska książka kucharska. Styl Wojciecha Wielądki i jego opis kuchni różni się bardzo od "Compendium ferculorum", słynnego dzieła Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza rodu Lubomirskich i niedawno odkrytej "Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów", spisanej w latach 80. XVII wieku przez anonimowego kucharza związanego z dworem Radziwiłłów. Książka Wojciecha Wielądki to skrócone i uproszczone tłumaczenie francuskiej "Cuisinière bourgeoise" (Kucharki mieszczańskiej). Piszący głównie dla czytelników szlacheckich Wielądko starał się ukryć ten fakt i oryginalny tytuł zastąpił świetnie brzmiącym "Kucharzem doskonałym". Nowy tytuł docenił Adam Mickiewicz, który powołał się na to dzieło w "Panu Tadeuszu". Wieszcz miał jednak na myśli przepis z wydanego sto lat wcześniej "Compendium ferculorum"... Pozornie prosty i zrozumiały "Kucharz doskonały" kryje w sobie wiele tajemnic. Zapraszamy do lektury i śledzenia perypetii Wojciecha Wielądki: chudego literata, który ułożył użyteczną i bardzo popularną książkę kucharską.
Status dostępności:
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. C 641.5 (nr inw. 169366) (1 egz.)
Strefa uwag:
Tyt. okł.: Kucharz doskonały : pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem : okazując sposób poznawania, rozbierania i sporządzania różnego rodzaju mięsiwa, ryb, etc., przy tym naukę dając przezorną o mocy, czyli wyśmienitości warzywa i ziół, oraz wyborze onychże używaniu, tudzież robienia wódek, likworów, syropów, ciast i cukrów
Podstawa przekładu: Cusinière bourgeoise
Uwaga ogólna
Informacja o przekładzie : wstęp i strona 43.
Uwaga dotycząca bibliografii
Indeks.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej