322211
Book
In basket
"Smak języka" to intymna historia kobiety ogarniętej pasją gotowania. Chŏng Chi-wŏn jest ufna i lojalna. Marzy o pięknym życiu, które będzie dzieliła w przyszłości z mężem. Kiedy jej mężczyzna odchodzi do innej kobiety, nie potrafi pogodzić się z odrzuceniem. Traci chęć do gotowania, potrzebę jedzenia, a nawet możliwość odczuwania smaku. Dopiero praca we włoskiej restauracji, w której zaczynała karierę, sprawia, że powoli wraca do życia. Odkrywa na nowo fascynację jedzeniem, które jest źródłem zmysłowej przyjemności. Zaczyna również obmyślać plan kulinarnego uwiedzenia, będącego ostateczną zemstą na kochanku. Jo Kyung-ran należy do grona współczesnych pisarzy południowokoreańskich. Zadebiutowała w 1996 roku opowiadaniem "Francuski optyk", które wygrało doroczny konkurs literacki Donga Ilbo. W tym samym roku jej powieść "Czas pieczenia chleba" otrzymała prestiżową literacką nagrodę Munhakdongne New Writer Award. Zdobyła wiele innych nagród, m.in. Today's Young Artist Award i Contemporary Literature Prize. "Smak języka" to pierwsza książka tej autorki przetłumaczona na język polski.
Availability:
There are copies available to loan: sygn. Wm A/Z_12435.A (nr inw. 12435) (1 egz.)
Notes:
Tytuł oryginału: Hyŏ
Bibliography, etc. note
Bibliografia na stronie [262].
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again